Billån

De allra flesta som tänker skaffa en ny bil måste teckna ett lån för att kunna finansiera köpet. När det gäller lån till bil så får man i regel snabbt svar på sin låneansökan. I regel spelar det ingen någon roll om din bil är fabriksny eller har några år på nacken.

Allmänna villkor

För att kunna teckna ett billån ska du vara minst 18 år. Det kan också förekomma övre åldergränser. Vidare bör du ha din bostad i Sverige, samt vara mantalsskriven i landet. Innan du beviljas ett lån till bil så kommer du att genomgå en sedvanlig kreditprövning.

Annuitetslån är idag den vanligaste typen av lån till bil. Med denna typ av lån ligger månadskostnaden fast. I början betalar du således mer i ränta, och i slutet av låneperioden utgör amorteringarna den stora delen av återbetalningen.

Försäkring

När du skaffar ett lån hos en bank så brukar de ofta kunna ge förslag på en förmånlig försäkring. Innan du tecknar din bilförsäkring så ska du emellertid vara noga med att jämföra villkoren mellan flera olika försäkringsbolag.

Råd och tips till dig som ska köpa bil

Att köpa en bil är för många ett stort ekonomiskt åtagande som kräver mycket eftertanke. Om du tänkt köpa en begagnad bil av en privatperson så ska du alltid först konsultera Konsumentverket och deras Råd om begagnat bilköp. Vidare bör du kontrollera fordons- och ägaruppgifter från Vägverket. På Vägverkets hemsida kan du även läsa Euro NCAP:s krocktester.