Blancolån

Med blancolån menas lån utan säkerhet. I regel har dessa lån en högre ränta än bolån. Anledningen till detta är att långivaren måste täcka upp för den ökade risken. I samband med att du tecknar ett blancolån så kan du få frågor av din långivare vad du har tänkt använda pengarna till. Generellt har blancolån lägre ränta än kreditkort. Blancolån kan således vara ett bra alternativ för dig som behöver lösa krediter.

Allmänna villkor

Innan du ansöker om ett blancolån så ska du alltid kontrollera så att du uppfyller de allmänna villkoren. Först och främst ska du vara minst 18 år fyllda. Det kan också finnas övre åldergränser för blancolån.

Vidare underlättar det även om du har din bostad i Sverige, och är mantalsskriven i landet.

I vissa fall kan långivare kräva att du har en fast årsinkomst som överskrider ett visst belopp.

Återbetalning

Man skiljer mellan två olika återbetalningssätt: rak amortering och annuitet. Väljer du rak amortering så innebär detta att amorteringsdelen är lika stor vid varje betalningstillfälle. Således minskar utgiften ju fler avbetalningar du gör. Om du väljer annuitet så är summan för amortering och ränta lika stor vid varje betalningstillfälle. Då räntedelen minskar med tiden, ökar istället amorteringsdelen.

Ett blancolån kan ligga på alltifrån några tusenlappar till omkring 350 000 kronor. Avbetalningstiden är skiftande. När det gäller större summor så är det inte ovanligt med en återbetalningstid på över 10 år. I samband med att du tecknar ett blancolån är du naturligtvis angelägen om att få betala tillbaka din skuld så snabbt som möjligt.

Det är dock av yttersta vikt att du väljer en avbetalningstakt som hushållsekonomin klarar av. Annars finns det en risk att du blir tvungen att ta nya lån för att kunna återbetala det ursprungliga. Men hjälp av en lånekalkylator kan du enkelt räkna ut hur mycket ett lån, med en viss ränta och återbetalningstid, skulle innebära i månadskostnad. Innan du tecknar lånet kan det vara en god ide att provspara denna summa i några månader.

Betalningsskydd

Ett betalningsskydd är en frivillig försäkring. Betalningsskyddet går in och täcker dina kostnader för det aktuella lånet, i händelse av att du skulle bli heltidssjukskriven eller ofrivilligt arbetslös. Vid dödsfall så löses hela den kvarvarande skulden.