Lån utan säkerhet

Lån utan säkerhet kallas för blancolån. Det finns ett stort antal långivare på marknaden som kan erbjuda lån utan säkerhet.

Grundvillkor

Innan du ansöker om ett lån utan säkerhet så ska du alltid vara noga med att kontrollera ifall du uppfyller grundvillkoren. I regel så finns det ålderspärrar för låntagare. För att kunna ta ett lån utan säkerhet ska du vara myndig, det vill säga ha fyllt 18 år. Vidare kan det även finnas en övre åldergräns.

Förutom detta är det alltid en stor fördel om du har en fast inkomst. Du bör också vara bosatt och mantalsskriven i Sverige.

Medlåntagare

I vissa fall, du ansöker om lån utan säkerhet, så kan det vara en fördel att ha en medsökande. Din medsökande kan ha bättre förutsättningar att få ett lån beviljat.

Betalningsskydd

I samband med att du tecknar ett lån utan säkerhet så kan det vara en god idé att skaffa ett betalningsskydd. Det är en frivillig försäkring som går in och täcker dina kostnader för det aktuella lånet, ifall du skulle bli ofrivilligt arbetslös eller heltidssjukskriven. Vid dödsfall så träder betalningsskyddet in och löser hela den återstående skulden.

Återbetalning

I samband med att du tecknar ett lån utan säkerhet så bestäms också återbetalningstiden. Den är i regel mellan ett par år och upp till över 10 år. När man just tecknat ett lån är man självklart angelägen om att bli skuldfri så snabbt som möjligt.

Du ska dock vara medveten om att en alltför snabb återbetalningstakt kan innebära förödande konsekvenser för din privatekonomi. I värsta fall kan du bli tvungen att teckna nya lån för att finansiera återbetalningen av de gamla. Om du är osäker på om hushållet skulle klara av en belastning av ett visst lån, med en viss ränta och återbetalningstakt, kan det vara en ide att provspara den aktuella summan under några månader.

Lån utan säkerhet, 10.0 out of 10 based on 1 rating